Vi har tagit fram en serie med MAPAX® lösningar för att lösa problemen som specialister på frukt och grönsaker står inför.
Eftersom frukt och grönsaker respirerar är genomträngligheten den viktigaste faktorn vid förpackning. Om förpackningsfilmen inte är tillräckligt genomtränglig uppkommer oönskade anaeroba förhållanden (<1 % syre och >20 % koldioxid). Följden blir sämre produktkvalitet. I det omvända förhållandet, det vill säga då filmen är för genomsläpplig, försvinner den modifierade atmosfären. Följden blir en fuktförlust som också påskyndar kvalitetsförsämringen. Lämpliga material för förpackning med modifierade atmosfär för färsk frukt och grönsaker är mikroporös förpackningsfilm eller LDPE/OPP.
När frukt och grönsaker respirerar utvecklas den modifierade atmosfären till en modifierad atmosfär i jämvikt (EMAP). Med EMAP motsvarar syrets (O2) och koldioxidens (CO2) flöde genom förpackningsfilmen produktens respirationshastighet. EMAP påverkas av en rad faktorer som respirationshastighet, temperatur, förpackningsfilm, förpackningsvolym, fyllnadsvikt och ljusförhållanden. Respirationshastigheten i sin tur påverkas av produktens sammansättning, storlek, mognad och tillredningsgrad. Därför är det svårt att beräkna en optimal EMAP för en viss produkt.
På AGA hjälper vid dig att skapa en optimal EMAP för din produkt genom välja en gasblandning som klarar av olika respirationshastigheter. Under vanliga förhållanden ökar hållbarheten för frukt och grönsaker betydligt med optimala EMAP-atmosfärer med 3-10 % O2 och 3-10 % CO2.
Som beskrevs tidigare bildas en modifierad atmosfär i luftförslutna förpackningar på grund av respiration. I vissa fall kanske det är önskvärt att försluta förpackningen med gas. Då skapas en fördelaktig EMAP-atmosfär snabbare. Ett exempel är förpackningar med sallad där gas bättre än luft förhindrar den enzymatiska process som gör salladsbladen bruna.
Våra tekniker gör en serie med tester för att få fram den mest lämpliga lösningen för dina frukter och grönsaker. För till exempel skalad potatis och äpple gäller andra villkor. De här produkterna bör inte förpackas med syre, eftersom enzymatiska reaktioner då kan ge upphov till missfärgning. Förskalad potatis kan till exempel förpackas i 20 % koldioxid och 80 % kväve. Vid +4 till +5°C förlängs hållbarheten då från en halvtimme till 7-8 dagar.