Syre är en färglös, luktfri och smaklös gas som är en förutsättning för liv och vid förbränning. Alla grundämnen, förutom ädelgaser, reagerar med syre vid en rad olika temperaturer och bildar oxider. Syre är 1,1 gånger lättare än luft och kan endast delvis lösas i vatten. Flytande syre är en klarblå vätska vilket gör att atmosfären runt jorden ser blå ut på avstånd.
De vanligaste och största användningsområdena för syre bygger på dess förbränningsförmåga, oxiderande och livsuppehållande egenskaper. Oavsett om syre används direkt eller för att berika förbränningsluft, används det ofta tillsammans med bränngaser för att bränna, svetsa eller skära. Syre används som råmaterial inom kemikalieproduktion och som blekningsmedel i pappersmasseindustrin.
Syre har också en viktig roll i arbetet med att sänka koldioxidinnehållet i atmosfären, bland annat vid insamling av koldioxid från kolkraftverkens utsläpp. Rent syre krävs av tekniska och ekonomiska skäl och kommer att leda till att syreproduktionen troligtvis kommer att öka radikalt i framtiden.
Rymdraketernas huvudmotorer använder bränsle och rent syre lagrat i flytande form. Men viktigast av allt är att syre används inom sjukvården för att rädda och bevara liv.