Oljor, fetter och livsmedel med högt olje- eller fettinnehåll försämras lätt via oxidation. Det är en kemisk reaktion där syre från atmosfären angriper fettsyrekedjorna med triglyceridmolekyler. En syreattack kan inträffa antingen vid eller under den omgivande temperaturen (dvs. vid normal förvaring av oljor eller färdiga livsmedelsprodukter). Den kan även inträffa vid förhöjda temperaturer, som vid bearbetning eller fritering.
Utmaningen för olje- och fettspecialister är att skydda oljan och förbättra dess stabilitet. Det uppnås bäst genom att säkerställa att inget syre kommer i kontakt med produkten under produktionsprocessen. Vi kan till exempel hjälpa dig att uppnå detta genom att ersätta krävande fysiska/kemiska konserveringsmetoder med en varsam inerteringslösning med hjälp av kväve (N2).
Med vår långa erfarenhet när det gäller kvalitets- och säkerhetskrav har vi utvecklat ett stort utbud av inerteringslösningar och andra lösningar för att stabilisera olje- och fettprodukter under alla bearbetningsstadier.
Vi hjälper dig med:
Blanketing för att avlägsna syre i gasutrymmet
Fluffing för att ändra konsistensen på fetter och majonnäs
Hydrogenering med hjälp av väte för att förlänga hållbarheten och öka stabiliteten genom att ändra de fysiska egenskaperna