Oxidation är en kemisk reaktion där syre i den omgivande luften attackerar livsmedel och drycker. En syreattack kan inträffa antingen vid eller under den omgivande temperaturen (dvs. vid normal förvaring av oljor, frukt och grönsaker eller färdiga livsmedelsprodukter). Den kan även inträffa vid förhöjda temperaturer, som vid bearbetning eller fritering.
Hjälp från AGA
Vi levererar kväve av livsmedelskvalitet och andra inerta gaser som förhindrar eller minimerar effekten av oxidation. Kväve används till exempel för att hålla syrenivåerna låga i och omkring produkten. En inert atmosfär stabiliserar produkten och ökar dess hållbarhet.
Blanketing en av tre huvudsakliga inerteringsprocesser för att undvika oxidation.
Luften i håligheten eller gasutrymmet runt en produkt kan innehålla fukt och syre. Högrent kväve är helt torrt och inert, och reagerar alltså inte med produkten när det ersätter luften i förpackningen. Det är ett säkert och pålitligt sätt att skydda livsmedel mot oxidation.
Vi levererar också ventilstyrsystem med hög precision för fyllning och tömning av livsmedelstankar och containrar. Ventilerna upprätthåller ett skyddande lager genom att automatiskt justera kväveinnehållet.
Blanketing med kväve är idealiskt för tankar som innehåller processoljor och färdiga oljor.