Vi har tagit fram en serie med MAPAX® lösningar för att lösa problemen som specialister på torra livsmedel och bageriprodukter står inför.
Torra livsmedel som kakaoprodukter, chips, jordnötter, kaffe, kryddor, torrmjölk och potatismospulver innehåller omättade fetter. Därför oxiderar och härsknar de lätt.
Koldioxid minskar möglet
Mögel och kemisk nedbrytning är huvudorsakerna till att bageriprodukter blir ofräscha. I fyllda bakverk kan även jäsning förekomma. Eftersom bageriprodukter inte innehåller så mycket vatten är andra mikroorganismer än mögel sällan ett problem.
Mögel är en aerob mikroorganism som kan kontrolleras på ett effektivt sätt med koldioxid och en låg syrehalt (lägre än 1 %). Det förlänger produktens hållbarhet med flera dagar. MAPAX är idealiskt för rågbröd, söta bakverk, pajer och förgräddat bröd.
Bageriprodukter
I wienerbröd och andra produkter med glasyr kan alltför höga halter av koldioxid försämra glasyrens utseende genom att koldioxiden löses upp i fettet och "smälter bort" glasyren.
Om koldioxidhalten däremot balanseras med kväve bevaras produktens utseende. Förlusten eller adsorptionen av fukt i bageriprodukter kan förhindras av MAPAX kombinerat med ett barriärmaterial.
Känsliga torra livsmedel
Förpackningar med särskilt känsliga torra livsmedel, som till exempel välling för spädbarn, bör ha en syrehalt lägre än 0,2 %. Oxidationen kan effektivt förhindras genom att syret ersätts med kväve (N2) eller koldioxid (CO2), eller en blandning av dessa gaser.