Till exempel kan räkornas yta skyddas genom att de snabbt sänks ned i flytande kväve, innan de glaseras med ett tunt isskal. På så sätt får man en jämn yta med is så att räkorna kan frysas ytterligare. Kryogen frysning har också förbättrat utseendet och smaken på sikfileer vilket gett ökade intäkter för många tillverkare.
Viktiga fördelar:
Snabb infrysning förhindrar att vätska sipprar ut och bevarar smaken bättre.
Mindre mängd vätska torkar bort under infrysningen
Låga investeringskostnader
Maskinernas service- och ställtider förkortas
Maskinerna har hög hygiennivå, varför rengöringsbehovet minskar
Den frysta ytan får inga spår från bandet
Produkt |
CRYOLINE® | |||
MT | CS | SC | CF | |
Filéer | *** | *** | *** | ** |
Hel fisk | *** | ** | * | * |
Räkor** | *** | ** | * | |
Skaldjur** | *** | ** | * | |
Fiskburgare | *** | *** | ** | * |
Marinerade produkter* | ** | ** | *** | ** |
Inbakad eller panerad fisk | *** | *** | * | * |