Dan Cake först i världen med ny, prisbelönt kryogen frys från AGA
Den danska konditoritillverkaren Dan Cake är först i världen med att implementera det nya genombrottet i kryogen frysning, CRYOLINE® XF från AGA. CRYOLINE® XF har den största fryskapaciteten av alla kryogena frysar som finns på marknaden idag, och överträffar traditionella frysar på alla plan.
Det var under hösten 2011 som Dan Cake, den största producenten av tårtor, rulltårtor och muffins i Skandinavien, stod inför ett viktigt affärsbeslut. De skulle expandera på marknaden för förstklassiga frysta bageriprodukter.
En förutsättning för att frysa förstklassiga produkter var att kunna bibehålla kvalitén. Dan Cake ville också säkra produktionen inför en ökad efterfrågan i framtiden, och upprätthålla en problemfri och lönsam affärsrörelse. Företaget ville göra en relativt liten ekonomisk investering, och behövde även testa sina produkter, godkänna resultaten och installera frysen inom en väldigt kort tidsperiod.
Dan Cake anser att produktens kvalitet är avgörande:
”Vi försöker ständigt optimera vår kvalité. Riktmärket för våra högklassiga produkter är bageriets tårtor, inte mindre.” säger Harald Kjærgaard, sälj och marknadschef på Dan Cake.
”Vi har en passion för mat och produktkvalité, och det är viktigt för oss att våra kunder alltid får en positiv upplevelse när de smakar på en Dan Cake produkt.”
CRYOLINE® XF förbättrar produktiviteten och mattillverkningen hos Dan Cake
Efter att ha testat frysprocessen och kvalitén på den frysta produkten bestämde sig Dan Cake för att kontraktera AGA för att implementera en splitterny spiralfrys i sin produktion. CRYOLINE® XF, som vann det prestigefulla innovationspriset på CFIA Food Fair 2011 i Frankrike, är en högpresterande spiralfrys som är byggd för relativt stor kapacitet: från 2,000 till 10,000 kg per timma. Den patenterade CRYOLINE® XF tekniken är dubbelt så kraftfull som standarden på kryogena spiralfrysar. Dessutom tar denna frys ett mindre utrymme (bara 5 x 8 meter), har högre produktionskapacitet och är mer effektiv än andra kryogena spiralfrysar.
"CRYOLINE® XF-frysen gör att vi kan frysa fler produkter per timma, men använder bara en tredjedel av det utrymme som en annan kryogen frys skulle uppta. Jämfört med en traditionell frys är fördelarna ännu större när det gäller fryskapaciteten i relation till utrymmet." förklarar Flemming Kay, marknadschef för mat på AGA i Danmark.
Från beställning till produktion på minimal tid
Dan Cake valde den kryogena tekniken, baserad på flytande kväve, eftersom det innebar en överlägsen kvalité jämfört med en traditionell frys. Investeringskostnaden var relativt låg, och leveransen, monteringen och installationen tog minimal tid: beställningen lades den första veckan i december 2011 och frysen var redo för produktion den andra veckan i januari 2012.
CRYOLINE® cross-flowteknik reducerar frysningstiden och förbättrar den kryogena effekten
Den unika designen som används av spiralfrysen CRYOLINE® XF är en avancerad cross-flowteknik som reducerar frysningstiden och förbättrar den kryogena effekten betydligt, och som samtidigt minskar frysens storlek. Den ger dubbelt så stor värmeöverföring som andra spiralfrysar, då nästan hundra procent av bandets yta täcks med ett gasflöde i hög hastighet.
Kontakt:
Paul Brantby
produktchef
paul.brantby@se.aga.com