Stjärnorna föds ur gasmoln som faller ihop av sin egen tyngdkraft. Då bildas det lokala gasklumpar, som blir allt tätare och därmed också allt varmare. När de har blivit tillräckligt varma i mitten (> 1 milj.oC) tänds kärnprocesserna i en fusionsprocess, i vilken hydrogen och hydrogen blir till helium, på samma sätt som i en vätebomb.
De våldsamma processerna hotar givetvis att splittra gasmolnet, men gasmolnets tyngdkraft håller ihop det. Om det börjar falla ihop mer, stiger temperaturen i kärnan och kärnprocesserna tilltar. Detta får stjärnan att växa, så att temperaturen sjunker och kärnprocesserna avtar igen.
Längre fram i stjärnans liv kommer kärntemperaturen att vara tillräckligt hög för att fusionera helium och helium till järn. På motsvarande sätt bildas även oxygen och nitrogen i supernovor. Och varje gång stjärnan byter fas – och till sist dör – sprids dessa gaser ut i rymden, där de kommer att ingå i nya stjärnfödslar.
På det viset är stjärnorna faktiskt galaxens ”gasfabriker” som skapar de tyngre grundämnen som utgör grunden för fasta planeter och liv, som här på jorden. I nästa stjärnpopulation kommer det därmed att finnas fler tunga grundämnen, som under stjärnbildningen blir ”centrifugerade” ut från stjärnan – som t.ex. solen, där de bildade de inre planeterna (Merkurius, Venus, jorden och Mars) då solsystemet blev till för fem miljarder år sedan.
Text: Henrik Rosenørn
Foto: Linde och Astronomibladet (DK)