Gas i mat och dryck – några exempel

Under en dag kommer de flesta av oss i kontakt med gas i samband med måltider, utan att vi tänker på det. Livsmedelsgaser – koldioxid, kväve och syre tillsätts i både mat och dryck av olika skäl. Här är några.

Morgonkaffet

Kaffet är heligt för många. Rostat och malet kaffe är känsligt för oxidation, som äventyrar smaken. Kaffet förpackas i skyddande atmosfär av koldioxid eller kväve som förhindrar oxidation, bevarar smaken och gör att kaffet håller sig färskt längre.

Kallskuret på flyget

Är du ute och flyger så är det gas som gör att de kalla dryckerna och den kylda maten håller sig färsk och fräsch. Torr-is, som är koldioxid i fast form, har en temperatur på -78o C och är ett effektivt och miljövänligt kylmedia. Det gör att den lämpar sig ypperligt för flygplans-maten och annan typ av catering eller för mattransporter, där det inte finns strömförsörjning eller möjlighet att kyla på annat sätt.

Gott till fikat

Temperaturen på degen är viktig för att få bra kvalitet på bröd och bakverk. Med ett system som kyler mjölet och övriga torra ingredienser med flytande kväve, regleras temperaturen, så att varje sats med deg håller samma höga kvalitet.

En öl efter jobbet

Tar du dig en fatöl så är gaser med i bilden. För en perfekt upptappad öl krävs koldioxid eller en speciell blandning av koldioxid och käve, som ger de rätta bubbblorna och upplevelsen.

Soffläge med pizza

När man inte orkar anstränga sig utan vill ha något enkelt att äta, kan en fryspizza ligga nära till hands. Genom snabb infrysning av pizzan med flytande kväve, bevaras pizzans smak, konsistens och fräschör på bästa sätt.

Text: Cecilia Rudengren
Foto: Shutterstock