Kryogen frysning - det mest effektiva sättet att frysa in livsmedel

Linde Nordic Food Center i Helsingborg ger kunder möjlighet att testa sina produkter på plats, se resultat direkt och tillsammans med Linde utveckla processen. Det här är något som det nystartade företaget Mycorena är väldigt nöjda med. ”Vi håller på att ta fram ett nytt livsmedel och måste därmed utveckla varenda processdel från grunden. Det har vi verkligen fått hjälp med från Linde”, säger Frida Persson, CTO på Mycorena.

På Lindes Nordic Food Center i Helsingborg råder full aktivitet. Hit kommer livsmedelsproducenter från norra Europa för att testa sina produkter.

–        Kryogen frysning är det mest effektiva sättet att frysa in livsmedel på. Det går snabbare, du förlorar inte lika mycket vätska i produkten som vid vanlig infrysning och det kan förebygga strukturella förändringar vilket gör att slutkonsumenten får det absolut bästa, säger Paul Brantby, Product Manager på Linde Gas.

CRYOLINE® frysar med flytande kväve har många fördelar, inte nog med att de klarar att hålla lägre temperaturer än mekaniska frysar, kostar mindre i underhåll och att mindre vatten försvinner ur produkten, de tar mindre plats och går även att anpassa direkt efter kundens behov. Det har bland annat Frida Persson, CTO på Mycorena, fått se på nära håll i testlabbet i Helsingborg.

– Vi blev tipsade att kontakta Linde av en annan leverantör som sa att Linde är duktiga på just frysning av livsmedel. Vi är oerhört nöjda med att vi fått komma dit på plats för att göra tester med våra produkter och se hur det fungerar i verkligheten. De har även varit och hälsat på oss och studerat vår process, sett våra behov och därefter kommit med lösningar, säger Frida Persson.

Mycorena arbetar med framställan av en ny vegansk proteinkälla – ett mikrosvampbaserat livsmedel – och de behövde hitta en samarbetspartner som kunde hjälpa dem med en smart frysningsteknik.

–        Vi utvecklar ju en helt ny typ av livsmedel så det finns ingen som direkt kan säga att ”den här utrustningen ska ni använda” eller ”det här kommer att bete sig på det här sättet om ni väljer den här lösningen”. Vi måste utveckla varenda processdel från grunden och där behövde vi hjälp från en kunnig leverantör med hur vi bäst kan skala upp.

Att Mycorena gick för Lindes alternativ handlade också om att det kunde valideras tidigt.

-          Skulle vi välja ett annat alternativ med en annan leverantör som inte är lika involverad så ser vi en stor risk med att det kanske inte funkar i fabriken.  Vi ville ha en aktiv leverantör som ville vara med i utvecklingsstadiet. Dessutom är det tryggt att ha en bra kontakt med leverantören, som ju alltid är expert på sin utrustning och har koll på vad som händer i branschen, på lång sikt också.

Att kunna möta kundernas behov är viktigt för Linde.

–        Livsmedelsindustrin utvecklar nya produkter hela tiden och vi utvecklar nya produkter parallellt med vad marknaden kräver, säger Paul Brantby

 

Många av kunderna kommer till fryslabbet när de håller på att utveckla sina produkter.

– Där blir vi en del av pusslet för att ta fram lösningar för att kyla eller frysa  deras produkter. Eftersom vi har tillverkningen av våra utrustningar i egen regi så kan vi vara väldigt snabba och effektiva. Våra frysar fungerar perfekt till att, som i fallet med Mycorena, på ett effektivt sätt, kyla ner en smet som ska formas till en vegansk produkt.

Linde samarbetar med Nitator Stainless Steel AB kring tillverkningen av CRYOLINE® frysar. Det ger flera fördelar enligt Paul Brantby.

 – Vi har all tillverkning på Nitator. Ibland händer det att den utrustning som vi föreslagit inte är optimal och då kan vi lätt vända oss till verkstaden och se om vi har någon annan utrustning som passar bättre, eller om vi behöver göra en anpassning av föreslagen utrustning, så kan vi göra det på plats där all tillverkning sker.

Linde inte bara säljer sina CRYOLINE® frysar utan har också en internationell ”Freezer Pool” där de kan hyra ut maskinerna till sina kunder.

– Vi har en stark konkurrensfördel även där. Det svänger snabbt inom industrin och det är vanligt att många stora bolag kontrakterar företag inom livsmedelsindustrin för sina produkter. Kan man hyra en utrustning så är det en stor fördel i stället för att behöva köpa in. Det handlar ju om väldigt kapitalintensiva produkter, säger Paul Brantby.

Faktaruta:

Om livsmedel ska behålla sin kvalitet vid nedfrysning krävs snabba och professionella infrysningsmetoder. Tekniken med kryogen kylning och frysning utgår från kryogena gasers extrema kyla, –196 grader för flytande kväve, och överföringen av kylan i den  flytande gasen när den kommer i kontakt med ett livsmedel.

I Lindes sortiment finns många typer av kryogena frysar, lösningar för försörjning av flytande nitrogen och olika tillbehör. Frysarna stödjer upp till 30 olika recept och det gör det möjligt att frysa många olika produkttyper i samma frys.

De minsta CRYOLINE® frysen är fem meter långa och kan byggas ut till 8, 11 eller 14 meter på plats hos kund. I Lindes sortiment ingår även spiral- och batchfrysar samt några specialfrysar för t ex. frysning av såspellets.