Carelian Caviars fiskodlingsanläggning täcker en yta på 8 000 kvadratmeter och innehåller runt 50 stora tankar. Miljön i tankarna styrs noggrant med hjälp av toppmodern teknik. I bassängerna finns totalt 170 olika mätpunkter som ger viktig information om vattenförhållandena, som temperatur, pH-värde, nitrathalt, nitrithalt och syrehalt.
Att odla fram fisk från ägg till friska, vuxna individer kräver vatten av god kvalitet, där syrehalten liksom övriga viktiga värden hålls på rätt nivå. Störens överlevnad och utveckling till friska individer kräver perfekta förhållanden hela tiden. Carelian Caviar använder också tankar fyllda med rent, kallt vatten av högsta kvalitet.
”Våra fiskodlingar ligger mitt i det finska insjöområdet, och under det sista tillväxtsteget innan produktion placeras fisken i genomflödestankar utan foder fyllda med vatten från sjön Saimaa. Det är det vattnet som ger vår kaviar dess unika, utsökta smak”, förklarar den produktionsansvarige på Carelian Caviars, Jani Rantula.
Även om alla parametrar är viktiga i sig, är den viktigaste faktorn när det gäller att hålla fisken vid liv det flytande syret.
”Syret är livsavgörande i systemet, utan det skulle verksamheten inte vara möjlig”, säger Rantula, som förklarar att vattnet som cirkulerar genom de olika tankarna måste tillföras syre konstant.
”Syrehalten är avgörande eftersom fiskens tillväxt kan påverkas negativt vid för låg eller hög syrehalt”, tillägger han.