Digital transformation i industrigasbranschen – Linde leder vägen

Efter mer än ett sekels innovation i Norden fortsätter Linde att gå i bräschen när det gäller digital transformation i industrigasbranschen. Nya smarta lösningar ökar effektiviteten och tillgängligheten för kunderna.

Linde är en föregångare inom gasindustrin och satsar stort på automatisering och digitalisering, både i de egna processerna och i erbjudandet mot kunder.

De första stegen i Norden i Lindes digitaliseringsresa togs redan 1995 i finska Riihimäki där den första automatiska fyllningsanläggning för gasflaskor etablerades. Anläggningen var banbrytande och före sin tid och teknik- och investeringsbegränsningar gjorde det på den tiden svårt att etablera en motsvarande anläggning någon annanstans.

Milstenar i digitaliseringen inom gasindustrin

I takt med att teknikutvecklingen fortsatt har även Linde höjt sina ambitioner. År 2015 fick Riihimäki fyllningsanläggning en uppgradering med investeringar om över 8,5 miljoner euro. Anläggningen utrustades med den senaste robottekniken och blev världens första helautomatiserade fyllningsanläggning för industrigaser.

”Förnyelsen av Riihimäki var en viktig milstolpe i vår digitaliseringsresa. Det blev modellen som inspirerade oss att satsa ännu hårdare på att integrera digitalisering även i andra anläggningar och affärsområden, säger Pauli Toiviainen, försäljningsdirektör, Finland.

Sortering, plockning och fylling är automatiserat i anläggningen i Enköping.

Ingen annan anläggning visar upp Lindes ambitioner inom automatisering och digitalisering som den nya helautomatiserade fyllningsanläggningen i Enköping, Sverige, som öppnades 2019. Hela processen i Enköping är automatiserad – från sortering till fyllning, lagring och urval.

Självkörande fordon placerar gasflaskor i lås där de automatiskt sorteras efter gas och destination. Robotar lyfter flaskor i automatiserade fyllningskaruseller innan de plockas upp igen av de självkörande fordonen.

Tack vare en investering på 40 miljoner euro kunde Linde konsolidera verksamheten från sex anläggningar till en, vilket resulterade i en anläggning som kan bearbeta förvånande 1,8 miljoner cylindrar per år.

”Enköping är verkligen en game-changer när det gäller leveransförmåga, processintelligens och säkerhet. Här kan vi verkligen se de konkreta fördelarna med automatisering och ytterligare digitalisering som gör att vi kan analysera, spåra och förutsäga leveranser på ett sätt som vi aldrig har gjort tidigare, säger Tobias Vikberg, chef för Cylinder Operations, Sverige.

 Enkoeping cylinder filling plant
Sorting, picking, and filling is fully automated at the Enköping refilling plan.
Linde has launched an advanced e-commerce platform.

E-handel och digitala appar för industrigaser

Förutom att öka automatiseringen vid olika produktions- och påfyllningsanläggningar har Linde också lanserat en avancerad e-handelsplattform och flera självbetjäningskoncept som propanautomater och Linde Gas 24/7. Tillsammans underlättar dessa lösningar bekväma och säkra transaktioner, vilket för med sig fördelarna med digitalisering närmare sina kunder.
Linde har lanserat en avancerad e-commerce plattform.

Att köpa industrigaser från Lindes webbshop liknar att shoppa på Amazon, vilket gör det bekvämt för kunderna men också hjälper Lindes lära sig mer om kundernas köpvanor och behov. Nyligen lanserades dessutom Digital Service Hub med nya smarta tjänster tillgängliga gratis i Online Shopen för alla kunder.

Och flera hundra gasolautomater har placerats ut över hela regionen så att privata konsumenter kan köpa gasol och byta gasolflaskor 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.

Linde har dessutom lanserat ett självbetjäningskoncept för företagskunder, Linde Gas 24/7, en lösning som ger kunderna möjlighet att byta in flaskor eller köpa gas när de vill. Allt hanteras av en enkel men säker app.

”Dessa lösningar handlar om kundens bekvämlighet. Vi vill göra det så enkelt som möjligt att vara kund hos Linde, säger Olof Källgren, verkställande direktör försäljning och marknadsregion Europa norr.

Men Lindes digitalisering av industrigas slutar inte med göra det enklare för kunderna att köpa gas. Företaget använder också ny teknik för att hjälpa kunder att använda Lindes gaser mer effektivt. När det gäller digital transformation i industrigasbranschen – leder Linde vägen

Smart svetsning genom molnet

Med AVANTO – en molnbaserad svetsinformationstjänst och app – har Linde skapat en digital revolution inom svetsning. Genom att eftermontera befintliga svetsmaskiner med en AVANTO Smart kontakt kan kunder samla in, övervaka och analysera varje steg i sin svetsoperation i molnet. Automatisering och digitalisering av kvalitetskontroll, revision och andra processer sparar kunder både tid och pengar.

Företagets senaste intelligenta syrgasflaskor från LIV IQ intelligent oxygen cylinders för hälso- och sjukvårdsindustrin har till exempel ventiler som övervakar och justerar flödeshastigheter, vilket gynnar sjuksköterskor och patienter. Och Lindes banbrytande DIVA-ventil kan mäta och sända information om innehåll, flöde och plats.

”Det är bara en tidsfråga tills alla gasflaskor är” smarta ”och anslutna och kan ge både oss och kunder intelligens som ökar effektiviteten och sänker kostnaderna”.

”Vi planerar att fortsätta att förnya. Jag är övertygad om att Linde kommer att fortsätta stärka sin positionering som mästare av digitalisering inom industrigasbranschen, säger Olof Källgren.

In the 24/7 Gas Points, customers can buy gas whenever they need.

Text: David Landes, Carina Aspenberg

Se filmen om vår innovativa historia: www.linde-gas.se/en/linde

Läs våra andra artiklar